سفارش تبلیغ
صبا ویژن

احکام ماشین لباسشویی

فتاوای مراجع معظم در موردآبکشی لباس با ماشین لباسشویی

 

استفتائات امام ره    استفتاءات، ج‏1، ص: 120

س - آیا لباس شستن با هر نوع ماشین لباس‏شوئى خانگى پاک کننده مى‏باشد یا خیر؟ اگر پاک مى‏کند شرائط آن به چه صورت است؟

ج- اگر بعد از زوال عین نجاست یک مرتبه با آب لوله یا دو مرتبه با آب قلیل مى‏شوید پاک مى‏کند.

س 328- آیا در ماشین‏هاى لباسشوئى برقى که مقدارى آب از شیر متصل به کر داخل مخزن جمع مى‏شود و روى لباسها مى‏ریزد و بعد آب قطع مى‏شود و آب موجود در مخزن در اثر نیروى گریز از مرکز از لباسها جدا شده و بیرون مى‏رود آیا از نظر شرعى لباسها پاک است یا خیر؟

ج- بعد از زوال عین نجاست اگر دو مرتبه، در آب قلیل شسته شود و غساله منفصل شود پاک مى‏شود.

استفتائات رهبری ص 56 س 292

 س 292: آیا لباسهائى که با لباسشوئى تمام اتوماتیک شسته مى‏شود، پاک مى‏گردد یا خیر؟ نحوه کار این لباسشوئى‏ها به این صورت است که در مرحله اول که لباس با آب مخلوط با پودر لباسشوئى شسته مى‏شود، مقدارى از آب و کف پودر بر شیشه درب لباسشوئى و نوار پلاستیکى اطراف آن پاشیده مى‏شود، و در مرتبه دوم آب غساله شستشو کشیده شده ولى کف پودر، درب و نوار پلاستیکى اطراف آن را به طور کامل مى‏پوشاند. در مراحل بعدى ماشین لباسشوئى لباسها را در سه نوبت با آب قلیل مى‏شوید و از آن پس آب غساله بیرون کشیده مى‏شود، امیدواریم توضیح بفرمائید، لباسهائى که به این ترتیب شسته شده‏اند، پاک هستند یا خیر؟

ج: اگر بعد از زوال عین نجاست، آب متصل به لوله در داخل ماشین لباسشوئى به لباسها و همه قسمت‏هاى داخل ماشین برسد و از آن جدا و خارج شود، محکوم به طهارت است.

اجوبه الاستفتاآت ص56 مسئله 291: اگر لباسهایی که به خشکشویی داده می شود از قبل نجس نباشد یا شک داریم که نجس است یا نه محکوم به طهارت هستند وآب خارج از ماشین لباس شویی محکوم به طهارت است .

اسفتائات ایت الله وحید خراسانی

سؤال 46 ـ خواهشمند است بفرمائید آیا شستن لباسى که نجس است ولى عین نجاست در آن نیست با ماشین هاى لباس شوئى جدید که آب کشى هم مى کنند صحیح است یا خیر؟

جواب) در صورتى که با شرائط مقرر شرعى آب بکشد اشکال ندارد و کار ماشینهاى مختلف، متفاوت است.والله العالم.

اسفتائات ایت الله سیستانی

سوال: آیا ماشین لباسشوئى قابلیت دفع نجاست را دارد؟ یعنى در صورت شستن لباسى که داراى نجاست مى باشد لباس پاک مى شود؟

پاسخ: بلى مى توان با آن لباس متنجس را تطهیر کرد.

سوال: تطهیر لباس با ماشین لباسشویى به اغسال ثلاثه چه حکمى دارد؟

پاسخ: اشکال ندارد..

سوال: آیا شستن لباسها با ماشین لباسشویى پاک است ؟

پاسخ: اگر عین نجس زائل شده باشد پاک مى کند .

اسفتائات ایت الله فاضل

سؤال 47 :ماشینهاى لباسشویى که لباس را شسته و خشک تحویل مى دهند، با توجه به قطع و وصل شدن آب آیا لباس را پاک مى کنند؟

جواب: به طورى که مطلعین مى گویند آب در حال اتصال به کر لباس نجس را احاطه مى کند و همه اجزاى لباس را فرا مى گیرد و در صورت قطع شدن چنانچه سه مرتبه آب لباس ها را فرابگیرد و آبها را گرفته تخلیه کند، اگر عین نجاست در لباس باقى نمانده باشد، پاک مى شود   جامع المسائل ج 1 س 37

اسفتائات ایت الله مکارم

سؤال 34 ـ آیا لباس به وسیله ماشین لباسشویى اتوماتیکى که خود چند بار لباس را مى شوید و آب آن را مى کشد پاک مى شود؟

جواب: پاک است خواه در حال شستن لباسها اتّصال با آب لوله کشى داشته باشد یابعد از قطع شدن، شروع به شستشو کند. استفتائات ج 1 س 34

استفتائات ایت الله بهجت

221. ماشین هاى لباسشویى برقى که لباس را خشک مى کند و تحویل مى دهد با توجه به قطع و وصل با آب کُرّ، آیا لباس را پاک مى کند یا خیر؟    ج. اگر بعد از زوال عین نجاست یک مرتبه با آب متّصل به کرّ یا دو مرتبه با آب قلیل مى شوید، پاک مى کند، البته لزوم دو مرتبه در آب قلیل نسبت به لباس نجس شده ى به بول است و هم چنین در شستن به آب قلیل، ملاحظه ى سایر احکام آب کشى با آب قلیل بشود.

222. ماشین هاى لباسشویى موجود آیا تطهیر مى کنند یا پس از شستن باید دوباره لباس را آب کشید؟ (با فرض این که برخى لباسشویى ها پس از پر شدن مخزن تا زمان تخلیه کامل، دیگر متصل به آب لوله کشى نیست و برخى دیگر تا پایان چرخش به منظور خارج کردن غساله ى لباس هر چند به مقدار کم ولى متصل به آب لوله کشى است)

ج. در مورد اوّل اگر آب متّصل به کر ولو براى یک لحظه هم فراگیر لباس ها نمى شود باید احتیاط رعایت شود و در فرض دوم پس از فراگیر شدن لباس هاى نجس به واسطه ى آب کر ـ در صورتى که عین نجس برطرف شده باشد ـ لباس ها پاک مى شود و تعدّد و تکرار آب کشى و یا خارج کردن غساله نیازى نیست.

223. پیراهن نجسى که به آن غذا ریخته شده و در ماشین لباسشویى شسته شده ولى بعد از آب کشى باز هم غذا در آن باشد، حکمش چیست؟      ج. با وجود شرایط تطهیر، پاک است.

لباسشویى هاى عمومى

224. متصدّیان لباسشویى هاى عمومى که با افراد بى مبالات و حتى بى دین سر و کار دارند، آیا لازم است که در مورد طهارت و نجاست لباس هاى مشتریان سؤال کنند؟ ج. لازم نیست سؤال کنند.

استفتائات ایت الله تبریزی

مطهرات

در مورد ماشین لباسشویى استفتایى به حضرت عالى منسوب است به این مضمون که : (( چـنانچه لباسها به چیزى که با یک بار شستن پاک مى شودنجس شده باشند و عین نجاست هم در آنها نبوده و ماشین به آب کر وصل باشد حکم به طهارت آنها مى شود ولى اگر به چیزى نجس شـده اند که احتیاج به دوبار شستن دارد درصورتى که آب قطع و وصل مى شود پاک شدن لباسها محل اشکال است )) .

سؤال من این است که :

سئوال 106 ـ منظور از دوبار و یک بار چیست ؟

کدام نجاست است که بعد برطرف شدن عین نجاست باید دوبار آب کشیده شود وکدام یک بار ؟

جواب بسمه تعالى لباس و مانند آن که به بول نجس شده باید دوبار پس ازبرطرف شدن عین نجس شسته شود و در هر بار بفشار مانندآن آب را از لباس خارج کند و لو آنکه بوسیله خود لباسشوئى خارج شود

 .سئوال 107 ـ اگر ماشین در حال آب کشیدن طورى لباس را بگرداند که غساله خارج شود و دوبار لباس را آب بکشد آیا لباس پاک مى شود ؟

جواب بسمه تعالى چنانچه در حالى که لباس چرخانده مى شود تا آب آن خارج گردد آب به اطراف داخل لباسشوئى در بـار اول پـاشـیـده شـود ,باید آب کر در بار دوم تمام مواضع نجس شده اى که با لباس ملاقات مـى کـند فرا بگیرد و لباس در همان حال اتصال شسته شود و پس از آن غساله خارج شود تا لباس پاک شود , واللّه العالم .

سئوال 108 ـ اگـر بعد از برطرف شدن عین نجاست در حالى که آب وصل است یک بار آب بکشد کفایت مى کند ؟

جواب بسمه تعالى اگر بغیر بول نجس شده یک بار شسته شود و اب خارج شود ازلباس , کفایت مى کند , واللّه العالم .

 اسفتائات جلد 1 ص 29 س 102

 

استفتائات ایت الله گلپایگانی جامع المسائل ج1 س 12

س 12 - ماشینهاى لباسشوئى برقى که لباس را خشک مىکند و تحویل مىدهد با توجه به قطع و وصل شدن آب آیا لباس را پاک مىکند یا نه ؟

ج - ماشینها مختلف مىباشند . بطور کلى اگر لباس نجس را در ظرفى بگذارند و آب پاک ، هر چند قلیل باشد بقدرى بر آن بریزند که تمام آن لباس را فرا بگیرد و بعد آن را در آورند و فشار بدهند یا بوسیله‌اى فشار داده شود و اگر به بول ، نجس شده پس از خالى کردن آب غساله ظرف ، بار دیگر این عمل تکرار شود پاک مىشود به شرط این که نجس دیگر به آن نرسد یا به محل دیگر که نجس شده نخورد بنابر این ، تطهیر با ماشینها هم به این نحو خصوصا که آب کر یا جارى است اگر انجام شود و با نقاط دیگر ماشین اگر نجس شده باشد تماس پیدا نکند ممکن است و به هر حال ، چون شبهه در موضوع است میزان ، علم خود شخص است .

جامع الاحکام ایت الله صافی ج 1 ص30 س 80

س : ماشینهای لباسشویی تمام اتوماتیکی که لباسها را پس از شستشو با مواد شوینده سه الی پنج مرتبه با آب قلیل آبکشی مینماید با توجه به این که در هنگام شستشوی اولیه کف اولیه کف متنجس را با توجه به حجیم بودن آن به قسمتهایی از درب شیشه ای و لاستیک دور آن میرساند در صورتیکه هنگام آبکشی آب به قسمتهای مورد نظر نمیرسد آیا البسه از نظر شرعی پاک میشود در صورتیکه جواب منفی باشد چگونه باید عمل کرد؟

ج :اگر بدانید قسمتهای از شیشه یا لاستیک اطراف درب بوسیله آب قلیل پاک نمیشود و ترشحات آن به لباسهای داخل ماشین میرسد موجب تنجیس لباسها میگردد و باید آنها را در خارج ماشین تطهیر نمائید

 

نتیجه بحث

 ماشین لباسشویی تمام اتوماتیک که درب آن از پهلو باز می شود:

  جمیع فتاوا در این سه دسته می گنجد:

الف : مطلقا پاک میکند ( مکارم  سیستانی  فاضل )

 نکته: این مراجع عظام وارد موضوع شده، و فتوی به پاکی داده اند.

ب : باید آب کشی کامل ماشین با کر انجام شود. ( تبریزی ) 

 نکته: ایشان وارد موضوع شده و فرموده اند باید آب کشی کامل ماشین توسط آب کر انجام گیرد و با توجه به این که آب کشی کامل لباسها توسط آب کر در بعضی از ماشینهای تمام اتوماتیک گرچه متصور است اما آب کشی کامل ماشین ( قسمتهای بالای دیگ ثابت، و درب پهلو، و لاستیک حائل بین درب و محفظه داخلی) هرگز به طور کامل با آب کر به طور اتوماتیک هرگز متصور نیست، لذا نجس باقی می ماند مگر شخص خودش با شلنگ وصل به کر آب کشی نماید.

ج : باید رعایت آبکشی معمولی لباس شود. ( امام، رهبری، بهجت و مشهور )

 نکته: این دسته از مراجع عظام وارد موضوع نشده و برای ماشین لباسشویی نفیا و اثباتا خصوصیتی قائل نشده اند. لذا علاوه بر دقت در نحوه دستور العمل ماشین، به آب کشی درب پهلو و نوار لاستیکی نیز مبادرت گردد.

 

 نکته نهایی: ماشین های لباسشویی دو قلو که تمام اتوماتیک نیستند موضوع این بحث کلا قرار نمی گیرند. و ماشین های لباسشویی تمام اتوماتیک که درب آنها از بالا باز می شوند نیز در مرحله آبکشی از جهاتی که در بالا گذشت (درب پهلو و نوار لاستیکی) مشکلی ندارند و فقط باید دقت در نحوه آبکشی خود لباسها شود.